|
4. Rolnictwo
Obszar użytków rolnych w województwie wynosi 730,6 tys. ha,
co stanowi 62,6% powierzchni ogólnej województwa. W ogólnej powierzchni użytków
rolnych grunty orne zajmują 561,7 tys. ha, tj. 76,9%, sady 20,6 tys. ha, tj.
2,8% , użytki zielone 148,2 tys. ha, tj. 20,3%.
W województwie istnieje 134,9 tys. indywidualnych
gospodarstw rolnych o średniej powierzchni 5,4 ha. Najliczniejszą grupę
stanowią gospodarstwa o powierzchni 2-5 ha (ponad 40% ogółu gospodarstw).
Głównymi uprawami rolniczymi w województwie jest uprawa zbóż
(pszenica, żyto) i ziemniaków. Według danych Urzędu Statystycznego w Kielcach,
ogólna powierzchnia zasiewów w 2000 r. wyniosła 485,8 tys. ha, tj. 66,5%
ogólnej powierzchni użytków rolnych. W strukturze zasiewów zboża podstawowe z
mieszankami zbożowymi i innymi uprawami zbożowymi (bez kukurydzy) zajmowały
64,5%, ziemniaki 15,1%, przemysłowe 3,4% i rośliny pastewne 10,1%.
Z danych statystycznych za rok 2000 wynika, że plony głównych
ziemiopłodów były niższe od plonów uzyskanych w roku 1999 i wynosiły (z 1ha w
dt):
|
zboża
ogółem |
26,6
|
22,0
|
pszenica
ozima |
30,6
|
26,7
|
pszenica
jara |
28,5
|
22,1 |
żyto
|
21,9
|
18,2
|
jęczmień
ozimy
|
27,9
|
23,3 |
jęczmień
jary |
27,9 |
22,3 |
owies |
23,9 |
18,2 |
pszenżyto
ozime |
25,9
|
22,1 |
pszenżyto
jare |
25,0 |
19,9 |
mieszanki
zbożowe |
27,3 |
21,9
|
Plony zbóż ogółem wyniosły 22,0 dt/ha i były niższe o 17,3%
od uzyskanych w 1999 r. Wyż-sze od ubiegłorocznych o 16,7%
były plony ziemniaków, które wyniosły 175 dt/ha oraz plony buraków cukrowych o
2,4% i wyniosły 378 dt/ha.
Spadek produkcji zbóż spowodowany był niekorzystnymi
warunkami klimatycznymi (susza glebowa), a także zmniejszoną powierzchnią ich
uprawy.
Pogłowie trzody chlewnej, wg badań US w Kielcach
przeprowadzonych w końcu roku 2000, ukształtowało się na poziomie 403,1 tys.
szt., tj. o 2,6% wyższym w porównaniu do listopada 1999 r. (kraj – spadek o
6,8%). Obsada trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych w końcu listopada 2000
r. wynosiła 55,2 szt. (kraj – 92,3 szt.).
Niekorzystne uwarunkowania produkcyjno-rynkowe dla
producentów trzody chlewnej, zapoczątkowane w II półroczu 1998 r. i trend
spadkowy w chowie trzody utrzymywały się do I półrocza 2000 r. włącznie. W II
połowie roku zmniejszyło się tempo rocznego spadku pogłowia trzody, którego
stan w listopadzie oznaczał niewielki wzrost z uwagi na obawy rolników związane
z koniecznością zakupu drogich pasz treściwych wobec dużo niższych zbiorów zbóż
z ubiegłorocznych żniw.
Obok niewielkiego wzrostu rentowności świń, wzrósł popyt na
wieprzowinę kosztem wołowiny z chwilą dotarcia informacji o wystąpieniu w
Europie zachorowań na BSE.
Pogłowie bydła w grudniu 2000 r. wynosiło 245,4 tys. szt.
Wyniki badań wykazały, że w ciągu roku nastąpił spadek liczebności stada bydła
ogółem o 8,6% (kraj – o 6,1%). Obsada bydła na 100 ha użytków rolnych wynosiła
w grudniu 2000 r. – 33,6 szt. (kraj – 31,1 szt.).
W najtrudniejszej sytuacji ekonomicznej znaleźli się
producenci bydła rzeźnego. Psychoza „szalonych krów” oraz negatywne reakcje
konsumentów odnośnie spożycia mięsa wołowego, mające swój początek w końcu roku
2000, utrzymują się nadal. Malejący popyt sprawia, że mimo głębokiego spadku
skupu bydła, ceny żywca wołowego ciągle obniżają się. Zmiana preferencji
konsumentów ożywiła popyt na wieprzowinę i drób.
Poprawę opłacalności obserwuje się w produkcji mleka. Średnia
cena skupu mleka za 2000 r. (0,68 zł za litr) była wyższa o 25,9% od notowanej
w 1999 r. Opłacalną była produkcja w gospodarstwach utrzymujących pewne minimum
krów (co najmniej 14 szt.) i sprzedających surowiec
w kl. IE i I.
Mimo stosunkowo wysokiego poziomu cen w omawianym okresie,
część producentów zrezygnowała z prowadzenia tego kierunku lub znacznie
ograniczyła pogłowie krów z powodu niesprostania wymogom jakościowym mleka w
skupie.
Najbardziej zorganizowaną formą produkcji zwierzęcej jest
fermowy chów i hodowla drobiu. Systemem fermowym hoduje się: kury, kaczki, gęsi
i indyki. Tylko tucz gęsi prowadzony jest systemem kombinowanym, tj.
fermowo-wybiegowym, pozostałe gatunki hoduje się w systemie fermowym
zamkniętym.
Głównymi kierunkami produkcji fermowej drobiu są: produkcja
brojlerów, produkcja jaj spożywczych oraz produkcja jaj wylęgowych. Największy
procent produkcji stanowi produkcja brojlerów i jaj spożywczych (ok. 80%),
następnie tucz gęsi (ok. 10%), pozostałe 10% przypada na tucz indyków i kaczek.
Fermy drobiu, liczące 410 szt. kurników, zlokalizowane są
głównie w środkowej i północnej części województwa, gdzie występuje przewaga
gleb słabych.
Chów i hodowla owiec stanowi uzupełniającą gałąź produkcji
zwierzęcej. Pogłowie tego gatunku zwierząt od wielu lat wykazuje tendencję
malejącą. Wzrost pogłowia maciorek, odnotowany w roku 2000, świadczy o
zatrzymaniu trendu spadkowego i stabilizacji pogłowia owiec na poziomie 4 tys.
szt. w skali województwa.
Zużycie nawozów sztucznych w czystym składniku w roku
gospodarczym 1999/2000 na 1 ha użytków rolnych wynosiło 66,8 kg NPK, tj. o 0,4
kg (o 0,6%) więcej niż w roku ubiegłym (kraj – 85,8 kg/ha NPK). Stosunek N:P:K
w dawce nawozowej kształtował się wg proporcji 1:0,4:0,4. Zużycie nawozów
wapniowych pod zbiory 2000 r. wyniosło 37,2 kg CaO na 1 ha użytków rolnych i
kształtowało się na poziomie roku ubiegłego (kraj – 95,1 kg CaO).
Atutem województwa świętokrzyskiego są ekologiczne formy
produkcji, stwarzające mniejsze zagrożenia ekologiczne wywołane stosowaniem
chemizacji produkcji. Obecnie atesty gospodarstw ekologicznych posiada 69
gospodarstw oraz 2 firmy. Gospodarstwa ekologiczne zlokalizowane są na terenie
następujących powiatów: Busko Zdrój – 4, Jędrzejów – 5, Kazimierza Wielka – 5,
Kielce – 15, Końskie – 3, Opatów – 8, Ostrowiec Świętokrzyski – 4, Pińczów –
11, Starachowice – 13, Staszów – 1. Natomiast firmy prowadzące gospodarstwa
ekologiczne znajdują się w Ostrowcu Świętokrzyskim. Na rok 2001 zgłoszono do
kontroli atestacyjnej ok. 500 gospodarstw.
|
|