CZĘŚĆ I. CHARAKTERYSTYKA WOJEWÓDZTWA

4. Rolnictwo

     Obszar użytków rolnych w województwie wynosi 730,6 tys. ha, co stanowi 62,6% powierzchni ogólnej województwa. W ogólnej powierzchni użytków rolnych grunty orne zajmują 561,7 tys. ha, tj. 76,9%, sady 20,6 tys. ha, tj. 2,8% , użytki zielone 148,2 tys. ha, tj. 20,3%. 
     W województwie istnieje 134,9 tys. indywidualnych gospodarstw rolnych o średniej powierzchni 5,4 ha. Najliczniejszą grupę stanowią gospodarstwa o powierzchni 2-5 ha (ponad 40% ogółu gospodarstw). 
     Głównymi uprawami rolniczymi w województwie jest uprawa zbóż (pszenica, żyto) i ziemniaków. Według danych Urzędu Statystycznego w Kielcach, ogólna powierzchnia zasiewów w 2000 r. wyniosła 485,8 tys. ha, tj. 66,5% ogólnej powierzchni użytków rolnych. W strukturze zasiewów zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi i innymi uprawami zbożowymi (bez kukurydzy) zajmowały 64,5%, ziemniaki 15,1%, przemysłowe 3,4% i rośliny pastewne 10,1%. 
     Z danych statystycznych za rok 2000 wynika, że plony głównych ziemiopłodów były niższe od plonów uzyskanych w roku 1999 i wynosiły (z 1ha w dt):

  1999 r. 2000 r.
zboża ogółem 26,6 22,0
pszenica ozima 30,6 26,7
pszenica jara 28,5 22,1
żyto 21,9 18,2
jęczmień ozimy 27,9 23,3
jęczmień jary 27,9 22,3
owies 23,9 18,2
pszenżyto ozime 25,9 22,1
pszenżyto jare 25,0 19,9
mieszanki zbożowe 27,3 21,9

     Plony zbóż ogółem wyniosły 22,0 dt/ha i były niższe o 17,3% od uzyskanych w 1999 r. Wyż-sze od ubiegłorocznych o 16,7% były plony ziemniaków, które wyniosły 175 dt/ha oraz plony buraków cukrowych o 2,4% i wyniosły 378 dt/ha. 
     Spadek produkcji zbóż spowodowany był niekorzystnymi warunkami klimatycznymi (susza glebowa), a także zmniejszoną powierzchnią ich uprawy. 
     Pogłowie trzody chlewnej, wg badań US w Kielcach przeprowadzonych w końcu roku 2000, ukształtowało się na poziomie 403,1 tys. szt., tj. o 2,6% wyższym w porównaniu do listopada 1999 r. (kraj – spadek o 6,8%). Obsada trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych w końcu listopada 2000 r. wynosiła 55,2 szt. (kraj – 92,3 szt.). 
     Niekorzystne uwarunkowania produkcyjno-rynkowe dla producentów trzody chlewnej, zapoczątkowane w II półroczu 1998 r. i trend spadkowy w chowie trzody utrzymywały się do I półrocza 2000 r. włącznie. W II połowie roku zmniejszyło się tempo rocznego spadku pogłowia trzody, którego stan w listopadzie oznaczał niewielki wzrost z uwagi na obawy rolników związane z koniecznością zakupu drogich pasz treściwych wobec dużo niższych zbiorów zbóż z ubiegłorocznych żniw. 
     Obok niewielkiego wzrostu rentowności świń, wzrósł popyt na wieprzowinę kosztem wołowiny z chwilą dotarcia informacji o wystąpieniu w Europie zachorowań na BSE.   
     Pogłowie bydła w grudniu 2000 r. wynosiło 245,4 tys. szt. Wyniki badań wykazały, że w ciągu roku nastąpił spadek liczebności stada bydła ogółem o 8,6% (kraj – o 6,1%). Obsada bydła na 100 ha użytków rolnych wynosiła w grudniu 2000 r. – 33,6 szt. (kraj – 31,1 szt.). 
     W najtrudniejszej sytuacji ekonomicznej znaleźli się producenci bydła rzeźnego. Psychoza „szalonych krów” oraz negatywne reakcje konsumentów odnośnie spożycia mięsa wołowego, mające swój początek w końcu roku 2000, utrzymują się nadal. Malejący popyt sprawia, że mimo głębokiego spadku skupu bydła, ceny żywca wołowego ciągle obniżają się. Zmiana preferencji konsumentów ożywiła popyt na wieprzowinę i drób. 
     Poprawę opłacalności obserwuje się w produkcji mleka. Średnia cena skupu mleka za 2000 r. (0,68 zł za litr) była wyższa o 25,9% od notowanej w 1999 r. Opłacalną była produkcja w gospodarstwach utrzymujących pewne minimum krów (co najmniej 14 szt.) i sprzedających surowiec w kl. IE i I. 
     Mimo stosunkowo wysokiego poziomu cen w omawianym okresie, część producentów zrezygnowała z prowadzenia tego kierunku lub znacznie ograniczyła pogłowie krów z powodu niesprostania wymogom jakościowym mleka w skupie. 
     Najbardziej zorganizowaną formą produkcji zwierzęcej jest fermowy chów i hodowla drobiu. Systemem fermowym hoduje się: kury, kaczki, gęsi i indyki. Tylko tucz gęsi prowadzony jest systemem kombinowanym, tj. fermowo-wybiegowym, pozostałe gatunki hoduje się w systemie fermowym zamkniętym. 
     Głównymi kierunkami produkcji fermowej drobiu są: produkcja brojlerów, produkcja jaj spożywczych oraz produkcja jaj wylęgowych. Największy procent produkcji stanowi produkcja brojlerów i jaj spożywczych (ok. 80%), następnie tucz gęsi (ok. 10%), pozostałe 10% przypada na tucz indyków i kaczek. 
     Fermy drobiu, liczące 410 szt. kurników, zlokalizowane są głównie w środkowej i północnej części województwa, gdzie występuje przewaga gleb słabych. 
    Chów i hodowla owiec stanowi uzupełniającą gałąź produkcji zwierzęcej. Pogłowie tego gatunku zwierząt od wielu lat wykazuje tendencję malejącą. Wzrost pogłowia maciorek, odnotowany w roku 2000, świadczy o zatrzymaniu trendu spadkowego i stabilizacji pogłowia owiec na poziomie 4 tys. szt. w skali województwa. 
     Zużycie nawozów sztucznych w czystym składniku w roku gospodarczym 1999/2000 na 1 ha użytków rolnych wynosiło 66,8 kg NPK, tj. o 0,4 kg (o 0,6%) więcej niż w roku ubiegłym (kraj – 85,8 kg/ha NPK). Stosunek N:P:K w dawce nawozowej kształtował się wg proporcji 1:0,4:0,4. Zużycie nawozów wapniowych pod zbiory 2000 r. wyniosło 37,2 kg CaO na 1 ha użytków rolnych i kształtowało się na poziomie roku ubiegłego (kraj – 95,1 kg CaO). 
     Atutem województwa świętokrzyskiego są ekologiczne formy produkcji, stwarzające mniejsze zagrożenia ekologiczne wywołane stosowaniem chemizacji produkcji. Obecnie atesty gospodarstw ekologicznych posiada 69 gospodarstw oraz 2 firmy. Gospodarstwa ekologiczne zlokalizowane są na terenie następujących powiatów: Busko Zdrój – 4, Jędrzejów – 5, Kazimierza Wielka – 5, Kielce – 15, Końskie – 3, Opatów – 8, Ostrowiec Świętokrzyski – 4, Pińczów – 11, Starachowice – 13, Staszów – 1. Natomiast firmy prowadzące gospodarstwa ekologiczne znajdują się w Ostrowcu Świętokrzyskim. Na rok 2001 zgłoszono do kontroli atestacyjnej ok. 500 gospodarstw.